sterling silver pendant Click Here to Advertise On My Blog

Tuesday, March 23, 2010

Kancil Karo Monyet

Biyen nalika eyang esih urip, lan aku esih alit, nanging saiki eyang uwis seda. Meh saben , nalika arep mapan turu, eyang mesti nyeritakaken cerita, mbuh kue cerita sejarah jamane perang utawa dongeng kewan. Saiki aku arep nyeritakake doneng sing wis diceritakake eyang sing esih aku eling-eling, crita Kancil karo Monyet. Ora sranta serune... mayu wacanen crita ng ngisor iki. Mayo diwaca maning seru banget critane.


Ing sawijine dina ing rimba, ana akeh jenise kewan sing urip tentrem lan akur siji lan sijine. Kabeh kewan nduweni keuripan lah lakune dewe-dewe. Nanging ana siji kewan sing anane gawe drusila lan paling licik, arane Kancil. Kelicikane utek lan pintere ngomong nipu kanca batir. Kancil wis dikenal kaya dene kewan sing duweni sayuto tipu daya. Nah iki sing dadi sasarane Monyet.
Ing sawijining dina, ana Monyet lagi penekan ing ngisor wit pring. Singsot, ndendang karo ngrasani roti. Kancil teka, weruh Monyet sing agi asik karo rotine. Utek licike muncul pingin jukut roti kang tangane Monyet.

"Nyet..Nyet..," undnag Kancil marang Monyet.
Monyet maringi Kancil, "Ana apa Cil? Keo ngundang aku?," takon Monyet.
Kancil : "Nyet.. aku wei setitik rotine, setitik baen aja akeh-akeh," jaluke Kancil
Monyet : "Iya.. aku kan apikan, kiye separoan karo aku,"
Kancil : "Suwun ya Nyet... koe mancen apikan, nanging aku baen sing maro," jaluke Kancil.
Monyet aweh roti nggo diparo maring Kancil ora nduweni rasa curiga karo Kancil. "Kiye... koe paro sing adil," penjalukane Monyet karo aweh rotine marang kancil.
Kancil maro rotine karo utek licike, siji gede siji cilik, nanging Monyet ora ngerti. Sawise diparo Kancil aweh bagean sing cilik maring Monyet, bagean sing gede dicekel dewek.
"Cil... nang ngapa ka gede gone ko?," takon Monyet.
Kancil : "Mrene gawa mrene, tak gawe pada.," banjur Kacil mangan setitik rotine sing gecel dewek, "Iki wis pada," Kancil aweh rotine meng Monyet.
Monyet : "urung Cil!! kue esih gede gone aku,"

Kancil njiot roti sing nang tangane Monyet, banjur dipangan setitik, kaya kue seteruse kanti rotine entek dipangan Kancil. hihihihi
Ahire Kancil mangan rotine kabeh, Monyet ulih kesuh karo Kancil wong Monyet sing duweni roti malah ora tampa. Mancen Kancil licik ora patut ditiru, urip nang masyarakat kue kudu brayan urip lan sinambi rewang siji lan siji liane. Urip bakal rukun ora kaya jaman saiki urip pada karepe dewek-dewek.
Hehehehe matur nuwun mugi crita wau nggadahi manfaat ingkang sae.


Photobucket

14 komentar:

vie nasution said...

kancil niku mboten licik... namung kancil niku cerdas!!! hehehe.... :)
Matur nuwun kalih cerita ne, nggih mugi2 ceritane maringi manfaat ingkang sae!!

Lulus Sutopo said...

Bisa buat bahan dongengi anak..

Ek4zone said...

mirip karo crito kancil nyolong timun nggih...

Ek4

batangharijambi said...

iyow nek licike gak oleh ditiru, tapi pintere gak popo kan ditiru?

TOMO said...

kancil lek dimusuh monyet yo sek menang kancil boz...ceritane...

bahasaimam said...

:f :D :) ;;) :x :$ x( :?
:@ :~ :| :)) :( :s :(( :o

Wah...

Ceritane maen ya...
Tapi ngomong2 sing nyritakna kiye wong ngendi ya?

Salam kenal bae ya karo nyong...

duta_illuzm said...

perghhh....memang jawa...hehe...

Aneuk Gampoeng said...

saling follow kak yok

apisv2 said...

salam,
mengunjungi rakan2 blog;)
blog apisv2

amir said...

caritanya ditambahi lagi dong yang banyak, jarang ada blog yang posting cerita dalam bahasa jawa di google juga cuma itu2 aja

warso said...

aku ketinggalan macane kyeh jhan....

masYoven said...

Weh Weh Weh, tik "iki" di tulis "kiye" boso ngendi kwi?? , salam wong WONOGIRI :D

Shafa Thasya C. said...

kok ora iso dicopas?

Sony Adriko said...

said

suwon tak gawe ngerjakno tugas

^_^

Post a Comment